Herfstweer? Maak een lekker bloembrood

Goeiemorgen,

waarschijnlijk hebben jullie net als ik, je portie regen wel weer gehad. Best fijn de herfst, maar dan met mooi verkleurende  bladeren en een zonnetje. Niks aan te doen, binnen spelen.

foto 3

Voor het geval je voor vandaag zin hebt om een bloemetje binnen te zetten (even dan, wat daarna kaan je het meteen op 😉 heb ik een recept voor bloembrood wat ik heb gemaakt voor bij de lasagna vorige week. In tegenstelling tot het zuurdesembrood waarover ik eerder schreef, is dit brood snel klaar. Dat komt omdat je er relatief een flinke hoeveelheid gist in doet en dit combineert met een schepje suiker. De gist en de suiker versterken elkaar. Met een uur rijzen is het brood gezellig dik. Dus, als je nu even vijftien minuten meng en kneedwerk doet, heb je straks lekker brood voor bij de lunch.

Ok, hier komt ie;

Je doet in een kom waarbij je  onderstaande volgorde aanhoudt:

  • 9 gram zout (afwegen of een theelepel)
  • 1 ei (middelgroot)
  • 250 ml melk of water op kamertemperatuur
  • 500 gram tarwemeel (wit, of gecombineerd met wat volkorenmeel voor een bruin bolletje. De hoeveelheid van in totaal 500 gram moet wel hetzelfde blijven)
  • 6 gram gist (dat is ongeveer een zo’n groen zakje uit de winkel of afgemeten vanuit een grotere verpakking
  •  een theelepel suiker of honing
  • 25 gram zachte boter

Dus onderop komt het zout, bovenop de boter. Gist en zout ‘bijten’ elkaar en moeten daarom niet bij elkaar liggen. In de kom meng je alles met een houten lepel of een vork. Als al meel is opgenomen en er geen waterige afdelingen meer in de kom zitten, heb je als het goed is een consistente, wel plakkerige, bal. Nu kan je, als je zin hebt in een goede schrobbeurt voor je aanrecht daarna, de bal verder kneden op je aanrecht. Je kunt ook een vel (herbruikbaar = #zerowaste) bakpapier uitleggen en de bal daar op verder kneden. Als je een grote kom gebruikt, kan het kneden ook daarin. Het doorkneden is belangrijk, daar ontkom je dus niet aan, tenzij je een kneedmixer hebt. Ik vind het kneden zelf fijn, omdat je er heel je kracht in kan leggen en omdat het een mechanische beweging is waar je hoofd lekker leeg van raakt. Ik kneed (van de molenaar geleerd) met mijn sterkste arm, leg de muis van mijn hand op het deeg, duw het van me af met kracht en rol het dan weer naar me toe. Met mijn andere arm geef ik mezelf steun aan het aanrechtblad of de tafel. Kneden kan gerust 10 minuten duren.

Ok, krijg je al een lamme arm? Dan ben je goed bezig.

Is het deeg klaar? Dat kan je testen: trek een balletje (pingpongformaat) van de bal af. Vorm met je vingers een pannenkoekje zo dun dat het een vliesje is. Als dit vliesje niet (of bijna niet) breekt, is je deeg klaar. Je zult dan ook zien dat het niet meer plakt. Ik merk ook dat als je het kneedt, je dan pfft pffft geluidjes hoort bij het duwen.

Als je een mooie bal deeg hebt, doe je wat (olijf)olie op je handen en je vet daar de bol lichtjes mee in. Pak een ronde schaal, blik, etc en doe daar ook een beetje olie op.

Vorm met je handen van het deeg een serie bolletjes. Als je wilt kun je de bolletjes in verschillende schaaltjes met zaadjes dippen, bijvoorbeeld maanzaad, sesamzaad, lijnzaad, zonnebloempitten.

Schik nu de bolletjes in de schaal. En bolletje moet in het midden, de rest leg je er omheen in de vorm van een bloem. Er mag iets ruimte tussen de bolletjes zitten. Ze gaan namelijk nu rijzen. Laat de schaal een uur rijzen, bijvoorbeeld met een vochtige theedoek erop. Een warme plek is fijn, dan gaat het rijzen sneller. Niet te warm (dus niet op de verwarming of zo), want dan droogt het deeg uit.

foto 1

verwarm nu de oven voor op 200 graden. 

Als je (zachtjes!) met je vinger op het deeg drukt en het veert terug tot zijn ‘oude’ vorm, dan is het brood gerezen, zie je de vorm van je vinger nog in het brood, dan moet het nog wat langer. Uitgerezen?  Zet de vorm in de oven,  en bak je bloem af in in 35 tot 40 minuten. Als je brood te snel bruin wordt, kun je de oven iets lager zetten, naar 180 graden. Het brood iets laten afkoelen, zachtjes ‘storten’ op een bord of rooster en nog verder laten afkoelen. En dan kun je er bolletjes van aftrekken en deze eten bij de soep, met kaas of jam of wat je maar lekker vindt. Mocht er nog iets overblijven, dan kun je het brood bewaren in een schone theedoek, hierdoor blijft het zacht. Wil je liever een krokante korst? Zet dan een bakje water in de oven tijdens het bakproces.

Bloembrood? Dat maak je lekker zelf. Fijne dag!

 

foto 2

1 Comment

Geef een reactie