Werk aan je weerstand met zelfgemaakte Appelazijn

Vandaag laat ik je zien hoe je zelf gemakkelijk appelazijn kunt maken. Het is leuk om te doen, je hebt weinig ingredienten nodig en je weet ook precies wat er inzit. Appelazijn kan je gebruiken voor talloze toepassingen, van het verhogen van je weerstand, tot het ontgiften van je lichaam. Er zijn hele websites gewijd aan wat appelazijn allemaal voor betoverd levensveranderends voor je lijf zou kunnen doen, van het wegnemen van ernstige ziektes tot het afvallen van flink veel kilo’s. Of dat helemaal klopt denk ik niet. Wel denk ik dat álles wat je lichaam een boost geeft (denk aan gember, kurkuma, honing, zevenblad, salie) mooi meegenomen is. Momenteel gebruik ik water met appelazijn bijvoorbeeld om de weerstand van onze kippen te verhogen. En eerder gebruikte ik het als oppepper voor mijn haar.

Voor je eigen appelazijn heb je nodig: stukjes appel, schillen (alleen Bio, anders geen schillen!), appelklokhuizen zonder schil. Een grote glazen pot en een kleintje die in de grote pot past (om de bovendrijvende appel op zn plek te houden). Een stukje stof en een elastiekje.

Hoe ga je te werk?
Je snijdt de, met lauw water schoongewassen, appels in blokjes. Je kan de hele appel (zonder de rotte plekken) gebruiken maar ook alleen de Bio schillen en de klokhuizen.
Doe ze in een grote, superschone, schaal met wijde opening en vul dit met water. De stukjes moeten ongeveer 1 cm onder staan. De appelstukjes zullen de neiging hebben om te gaan drijven, dit kun je voorkomen door er b.v. een schoteltje of kleiner potje op te leggen. Dek nu de schaal af met een (thee)doek zodat er wel lucht uit de pot kan maar geen vuil in de pot.

Zet de pot nu op een warme plek, maar niet in de zon. Bij ons staat het op de koelkast. Binnen een paar dagen zul je zien dat het gaat gisten. Kleine belletjes stijgen omhoog. De suiker uit de appels wordt nu omgezet in alcohol en koolzuurgas, en doordat er zuurstof bij kan komen wordt de alcohol weer omgezet in zuur.

Na een paar weken is alle suiker vergist en de alcoholgeur zal dus langzaam veranderen in zuur. Je kunt de appelazijn door een fijne doek zeven of door een theezeefje maar soms, afhankelijk van o.a. het gebruikte appelras, zal de appelazijn na zeven toch troebel blijven. Laat het dan een poosje op een koele plek staan, de kleine, vaste deeltjes zullen dan naar de bodem zakken. Je kunt nu voorzichtig de heldere azijn overschenken. Nodig is dit niet, troebele azijn kun je ook gewoon gebruiken.Bedenk wel dat je hier met een natuurprodukt hebt te maken. Appels met een hoog suikergehalte kunnen langer gisten. Bij te vroeg afsluiten in een fles is het in theorie mogelijk dat de gisting doorgaat en er teveel druk in de fles ontstaat. Bij het openen zou alles er uit kunnen spuiten, neem je tijd dus 😊

Op internet kun je volop toepassingen vinden van je appelazijn, of stel je vragen bijvoorbeeld in de FB community van @datmaakjelekkerzelf.nl

Geef een reactie