Restje rijst over? Maak lekker en snel zelf rijstepap

Vandaag een lekker en snel recept voor rijstepap. Geen fancy, ubergroen recept voor diy deodorant of bonbons dit keer, maar gewoon een makkelijke oplossing voor een #foodwaste probleem waar we bij ons thuis elke keer mee geconfronteerd worden als we besluiten dat drie kopjes rijst voor de maaltijd echt niet genoeg is en we er nog een plonsje los uit de pot bij kieperen… Die halve pan rijst die niemand meer wil. Misschien ook herkenbaar voor jullie?  Super zonde. Wat moet je ermee… Aan het eind van de maaltijd denk ik dan: ‘ daar zou je eigenlijk rijstepap van moeten maken,’ maar goed. Dat doe ik dan niet. Maar nu deed ik het wel, want ik heb tegenwoordig ook zo lekker veel kokosmelk in huis voor de #kokosyoghurt die echt super lekker is en waarvan ik het recept ook snel met jullie moet delen, maar goed.. eerst de rijstepap. Super makkelijk en heel erg lekker, hoewel niet echt light.

Ook met basmatirijst kan je rijstepap maken

Daar komt ie, je hebt nodig:

  • een restje gekookte rijst
  • een kopje volle melk, of wat meer als je veel rijst hebt
  • een kopje kokosmelk, of wat meer als je veel rijst hebt
  • een schepje suiker of plensje ahornsiroop (dat vind ik genoeg maar gooi er gerust naar behoefte meer suiker bij)
  • een handvol gewassen rozijnen, eventueel eerst geweld in water, ze wellen ook in de rijstepap zelf
  • het merg van een vanille stokje of een zakje vanillesuiker. Gebruik dan eventueel minder suiker

En zo maak je het:

  1. voeg de melk en kokosmelk bij de gekookte rijst.
  2. laat op zacht vuur (sudderplaatje eventueel), onder regelmatig roeren de rijst zachter en zachter worden totdat een romige massa ontstaat
  3. voeg suiker of ahornsiroop toe en roer, doe hetzelfde met vanille suiker
  4. voeg de rozijnen toe en roer opnieuw
  5. nog een paar minuten door laten pruttelen tot de rozijnen lekker zacht zijn.
  6. Eet de rijstepap (kokend jum..)heet of juist koud. Koud vind ik zelf te machtig, maar is ook lekker
  7. Voeg eventueel stoofpeertjes en kaneel of ander fruit toe, het wordt immers weer langzaam herfst (zucht).

Geef een reactie