Maak zelf een #beeswrap met een paar simpele stappen

Vandaag laat ik je zien hoe je zelf een bijenwasdoek of #beewrap kan maken. Een paar jaar geleden maakte ik zo’n doek voor het eerst*. Ondertussen heb ik er een aantal, en in verschillende groottes. Ik vind de doeken zelf erg fijn. Vandaag maakte ik er een samen met mijn dochter om cadeau te geven.

waarom zou je een bijenwasdoek willen gebruiken? 

  1. ik gebruik ze in plaats van plastic en heb zo minder verbruiksafval. #lesswastetarget
  2. de doeken zijn bruikbaar voor kaas, koek, brood, om groenten (bijvoorbeeld restjes verse kruiden) in te bewaren, of om schalen af te dekken. Niet te gebruiken voor vlees.
  3. de doeken zijn waterdicht, en ook luchtdicht. Dat betekent dat voedsel vers blijft en dat de doeken niet lekken. Daarnaast worden ze stijf in de koelkast doordat de was hard wordt; in die zin werken ze zoals aluminiumfolie maar dan zonder dat je ze daarna weggooit.
  4. de doeken zijn gemaakt van bijenwas en jojoba-olie. Deze olie is zuiver en werkt desinfecterend. Dit betekent dat ik kaas ondertussen vol vertrouwen in deze doeken durf te bewaren, ook langere tijd. Jojoba-olie geeft geen smaak. In goede verhouding met de bijen-was neemt de kaas (of je koek, brood) geen smaak aan.
  5. Het gebruik van een bijenwasdoek is bij goed gebruik niet vies of onhygiënisch. Alles wat je niet wast, onderhoudt of schoonmaakt wordt op den duur vies of smoezelig. Of dat nou een kaasdoos is met een laagje lekwater vol onzichtbare bacteriën of een doek die stinkt; beide moet je schoonhouden en dat gaat met een doek heel goed en gemakkelijk.
  6. producten kunnen in de doek gewikkeld rechtstreeks de vriezer in.
  7.  de doeken zijn gemakkelijk schoon te maken onder de kraan met koud (geen warm, dan smelt de was) water met een beetje handzeep (zie mijn blog voor diy #handzeep van marseillezeep). Je droogt ze aan de lucht, en dan zijn ze weer prima bruikbaar. Je doet er op deze manier heel lang mee. Als je ze per ongeluk heet hebt gemaakt waardoor de was ‘verloopt’, kun je ze even in de oven leggen en dan opnieuw met een kwastje bewerken zodat de was weer egaal verdeeld is.
  8. de bijenwas heb ik van een stadsimker die de was giet in prachtige ‘mallen’ (bijna zonde om te gebruiken) en in kleine rondjes. Je hebt niet veel was nodig voor een wrap. Een blokje. Dit meng je met de jojoba-olie. Bijenwas is een product van bijen. De meningen over het gebruik van bijenwas zijn verdeeld, sommige mensen vinden het zielig/niet wenselijk voor de bijen; het zou ze stress geven en ze van hun voedsel beroven. Veel Imkers geven aan dat bijenwas op een zorgvuldige manier verkregen wordt en de bijen geen schade geeft ; dat is weer een bijkomstigheid van je verdiepen in iets; hoe meer verdieping, hoe meer tegenstrijdigheid. Zelf gebruik ik de was spaarzaam en ik neem hem af van een imker die op kleine schaal produceert; met vier doeken heb ik nu tientallen plastic zakken bespaard het afgelopen jaar. Iets waar mijn plasticvermindering (en mijn gevoel daarover 😉 toch een piepklein beetje op vooruit gaat. 

Waar je jezelf aan moeten leren wennen wanneer je deze doeken gebruikt om naar een #afvalloze boodschappen inkoopstijl te gaan, is dat je de doeken wel echt meeneemt naar de winkel 😉 en dat je goed uitlegt wat je wilt aan de verkoper. ‘Ja, ik wil graag een stuk kaas, en dan hoeft ie niet in plastic. Nee, niet in plastic. Ik heb zelf een doek bij me.’ Desnoods ‘ geeft u maar, ik doe m er zelf wel in, ik probeer minder afval te gebruiken.’ Sommige winkeliers staat in het begin echt raar te kijken; ze zijn trots op hun kaas. Zijn misschien ook bezorgd dat hun product daardoor minder hygienisch wordt. Eerst had ik nog regelmatig een stuk kaas in plastic in een doek. Niet omdat ik dat wilde, maar omdat dat wat ik wilde niet leek te kunnen.. Een soort verpakkingserror…. Maar het kan wel hoor, gewoon doorzetten ;). Ik koop mijn kaas vaak op de markt en daar zijn ze ondertussen helemaal gewend aan ‘die doekies’. Helemaal leuk 🙂

wil je zelf ook een bee-wrap maken? Dat kan je best 🙂 Let’s go!

voor 2 lapjes stof van ongeveer 25 bij 20 cm.

  1. zet de oven aan op ongeveer 130 graden. Of bak eerst een brood of maak granola (zie eerder blogs), zodat de oven al warm is, dat kost minder energie. Doe in een glazen kom 30 gram bijenwas, op de foto zijn dit twee van die rondjes (iets minder), daarbij doe je 20 ml. jojoba-olie. Deze olie heb je nodig en hier moet je niet op besparen, neem geen voedselolie, anders wordt je doek ranzig en heb je niet het anti-septische element wat ik voor voedselbewaren toch wel belangrijk vind ;).
  2. zet de kom in de oven zodat de was smelt. Het mengsel wordt eerder egaal als je de bijenwas schilt in kleine stukjes, maar dat is wel een klusje. Bijenwas is harder dan kaarsvet en het duurt wat langer voordat het smelt. De was moet egaal zijn voordat je m goed kunt verwerken.
  3. neem een platte schaal of blik en leg daarin een lapje stof van bijvoorbeeld katoen; een stukje schoon laken, een stukje tafelkleed, hydrofielluier; geef je stof een tweede leven door er een beewrap van te maken. Een nieuw stuk stof kopen is echt niet nodig. Leg de schaal in de oven zodat de stof opwarmt. Als je de schaal ook gebruikt voor koken kun je er een stukje (herbruikbaar) bakpapier in leggen zodat de was niet afgeeft.
  4. Laat de stof een paar minuten warm worden in de oven.
  5. Neem een keukenkwastje en breng hiermee het mengsel van was en olie dun aan op de stof. Je zult merken dat dit goed lukt zo
    Nog een paar witte stukjes…
    jojoba-olie en bijenwas, dit is genoeg voor drie doeken
  6. lang en de stof en de olie warm is, zodra een van de twee afkoelt gaat het smeren niet meer goed. Neem dan wat nieuwe hete olie, zet olie en stof desnoods weer even terug in de oven. Als de doek vol gesmeerd is, leg dan de schaal met doek weer een paar minuten terug in de oven. Hierdoor trekt de olie in de doek aan de voor-en achterkant. Door en door dus. Houdt de warme doek tegen het licht. Zo zie je of er nog lichte vlekken zijn. Deze hebben ook een laagje was nodig. Als de doek helemaal bedekt is doe je m nog even in de oven voor een paar minuten, en dan laat m  drogen door hem even aan twee punten vast te houden of over een stoel te laten uithangen. Een eventueel restantje olie kan je laten opdrogen en voor een volgende keer gebruiken.
  7. Oprollen om te bewaren. 

Vond je dit blog leuk om te lezen? Like dan de bijbehorende FB pagina, of word lid van de FB groep en mis niks 🙂 Groeten van Suzanne

met hulp van het boek ‘Leven zonder afval’ van Emily Jane Lowe

Geef een antwoord