Een jaar ‘dat maak je lekker zelf!’ Doe mee met de #winactie!

De laatste dagen van december tellen af. Wat is er weer veel gebeurd in 2016. Iets meer dan een jaar geleden startte ik dit blog. ‘Dat maak je lekker zelf!’
Ik had zin om te schrijven over simpel, terug naar de basis. De kracht en het plezier van zelf gemaakt. De voldoening van minder afval, blij worden van simpele, kleine dingen. Zelf ervoer ik dat plezier al enige tijd en het leek me fijn om ook anderen daar enthousiast voor te maken. Wat klein, terugkerend, beheersbaar geluk kunnen we allemaal wel gebruiken 🙂

54 blogs postte ik dit jaar, aangevuld met updates en korte berichtjes op de gelijknamige Facebookpagina. Allerlei seizoenen en activiteiten kwamen voorbij; tuinieren, wasmiddel maken, jam maken, voegen schrobben, noten rapen, tandpasta gebruiken, deo knutselen, afval prikken. Een paar middeltjes heb ik ondertussen weer vervangen door de oude of een meer mileuvriendelijke variant; zo poets ik mijn tanden nog maar soms met kokosolietandpasta (schoon werden ze wel! ;), maar de meeste vervangingen gebruik ik nog steeds met veel plezier, met minder afval en belasting voor het milieu en met minder kosten.

En ook een aantal rituelen en gewoonten horen nu bij mijn leven. Winkelen met gemiddeld zes kleine tasjes zodat er zo min mogelijk in plastic hoeft. Veel secuurder afval scheiden, mijn klerenkast leger houden, zoveel mogelijk verpakkingsvrij kopen. Kost het tijd? Absoluut. Soms loop ik vanuit de badkamer zuchtend naar beneden met in mijn beide handen twee kartonnen doosjes, een batterijtje, drie dopjes en een shampoofles. Allemaal netjes in hun eigen afvalemmertje. Mijn achterbak van de auto lijkt soms wel een opslag; dit tasje kleding naar het Leger des Heils, dat tasje naar de glasbak, flipovers van een studiedag om opnieuw te gebruiken als knutselmateriaal voor de kinderen. Ja, het kost tijd, maar ik ga er echt niet mee stoppen! Want veel belangrijker en leuker dan de tijd die het kost, vind ik het vernuftige en goede gevoel wat het me oplevert. Iets bijdragen op desnoods dan maar piepkleine schaal.

Of ik blijf schrijven en bloggen in het nieuwe jaar? Jazeker! Misschien niet weer 54 blogs, want naast het schrijven is er gewoon zoveel te leven…maar toch, ik zou het uitwisselen met jullie niet willen missen, zo leuk om steeds nieuwe volgers op de FB pagina te zien, om te kunnen reageren op vragen, steeds zelf geïnspireerd te raken, om te genieten van foto’s van gelukte muesli of yoghurt ergens aan de andere kant van Nederland of zelfs daarbuiten. Dank jullie daarvoor!

Mijn best gelezen blog is en blijft die van het #wasmiddel. Daarom lijkt het me leuk om een pot homemade wasmiddel te verloten onder likers van de FB pagina van ‘Dat maak je lekker zelf!’ Wil je kans maken?
Post dan onder dit bericht dat je mee wilt doen. Als je dat leuk vindt, geef dan ook gerust een reden waarom je kans wilt maken. Like vervolgens de FB pagina. Aanstaande vrijdagmiddag 23 december maak ik een winnaar bekend! Deze krijgt een grote pot wasmiddel, genoeg voor 20 wasbeurten opgestuurd. Je kunt kiezen voor citroen, lavendel, sinaasappel of neutraal.

Ik wens iedereen heerlijk simpele feestdagen.

 

De 'appelmarathon' in de herfst
De ‘appelmarathon’ in de herfst
De 'upcycle' paksoi in de lente
De ‘upcycle’ paksoi in de lente
lekker 'fris wassen' met eigen wasmiddel
lekker ‘fris wassen’ met eigen wasmiddel
je eigen wintervoorraad wecken
je eigen wintervoorraad wecken

 

4 Comments

  1. Marieke

    Wat een leuke winactie en vooral ook inspirerend. Ook ik ben bezig met steeds meer milieuvriendelijker leven/consuminderen. Ik hoop in 2017 ingeloot te worden voor een kleine moestuin zodat ik meer kan oogsten en evt verwerken. Bv elke week een vers boeket bloemen (zonder pesticiden) in huis halen lijkt me al fijn. Het is nog even spannend of het lukt. Er is zoveel mogelijk, dan is het fijn dat anderen hun ervaringen willen delen. 🙂

  2. Miranda

    Ongeveer een jaar heb ik zelf mijn wasmiddel gemaakt, door jouw enthousiasme en uitleg. Helaas is het me nog niet gelukt lekker ruikend middel te maken, dus dat zou ik graag uitproberen. Welke is het lekkerst, lavendel?

Geef een reactie