Over mij

Hoi, ik ben Suzanne

zes jaar geleden startte ik dit blog. Het leek me leuk om te schrijven over mijn in-en-om het huis zoektocht naar een leven met meer balans, minder belasting voor mijn leefomgeving en meer zelfmaakplezier.

Als moeder in ons gezin met man en twee kinderen, wonend onder de rook van Rotterdam, is het leven in ‘een hutje op de hei’ op dit moment niet haalbaar.  Wat wel lukt zijn steeds kleine stapjes op het gebied van puur eten, vrij leven, mindful bezig zijn met onze kinderen, buiten leven, milieu ‘ontlastend’ schoonmaken, afval recyclen of voorkomen. Het uitvoeren van die kleine stappen pas ik in binnen mijn dagelijks leven. Gewoon omdat het me zoveel bevrediging geeft om er mee bezig te zijn. Mijn gezin, vrienden en hopelijk mijn nabije omgeving, ‘sleep’ ik er gezellig in mee ;).  Wat begon met een keer zelf appelmoes maken, werd langzaam aan jam en sap maken, zelf groenten wecken, zelf broodbakken, zelf leren composteren, een moestuin aanleggen, mijn huis ‘ontspullen’, zelf wasmiddel maken, minder afval produceren…

Niet allemaal tegelijk ingezet al die stappen; wat me een jaar geleden onvoorstelbaar ‘geitenwollensok’ leek, vind ik nu volkomen zinnig en pas ik met veel plezier toe. En niet alles van al die stappen houd ik elke dag vol, of vind ik elke dag de moeite waard, ook ik eet gewoon curry uit een pakje als dat zo uitkomt, maar het overgrote deel past nu goed in mijn leven. Superleuk 🙂

Als ik met mensen praat over wat me bezighoudt, die overwinninkjes, vinden ze het vaak interessant en leuk om erover te horen. Het zelf doen, mja; ze zouden het vaak wel willen, maar ze voelen zich er ook onzeker over; daar moet je toch heel veel voor weten, wat als het mislukt? Is dat niet heel veel werk? Misschien, zelf vind ik dat erg meevallen en ik denk jij ook, maar wat ik vooral merk is dat je zo’n zin krijgt om het te proberen en daar plezier aan beleeft. Dat je het verschil voelt voor jezelf en misschien de mensen met wie je leeft. Daarnaast helpt het als je kunt lezen over die eerste kleine stap en over hoe haalbaar dat vaak blijkt. In dit blog vertel ik je over mijn gelukte en minder gelukte stappen op zelfmaakgebied.

Hopelijk vind je het leuk om mijn berichten en de bijbehorende FB-pagina van Dat maak je lekker zelf!  te gaan volgen.

groeten van Suzanne

14 Comments

  1. Renske

    Hoi Suzanne,

    Wat een interessante en leuke blog heb je! Wij zijn een gezin met 5 kleine kinderen. Stap voor stap zijn wij op zoek naar een leefstijl waarin we zoveel mogelijk zero waste leven. Ook leuk om de kinderen hierbij te betrekken. Ik vind veel inspiratie op je blog, dank je wel. Groetjes renske

  2. Paula van Eerde

    Hoi Suzanne,

    Wat super leuk jouw blogs! Ik heb net jouwe gelezen over bee wraps maken en vond dit echt heel interessant. Nou ben ik lid van de werkgroep Jong & Duurzaam van de Nationale Jongerenraad en op onze social media posten we graag leuke duurzame ideëen en tips. Vind je het goed als we een post maken over beewraps en dan de link naar jouw artikel in de bio zetten zodat onze kijkers ze ook zelf kunnen maken aan de hand van jouw tips?
    Ik hoor het graag! Als je vragen hebt hoor ik het wel!!

    Groetjes,

    Paula

    1. admin

      Ha Marianne, mogelijk zit er dan iets te veel was in je doeken tov olie, opnieuw de oven in, een tweede doek zonder olie/was op je andere doek, dan loopt t teveel daar in. Een beetje kleverig blijft het sowieso wel. Groeten

  3. Fabienne Braam

    Hoi, wat een leuke blogs schrijf je! Bij toeval op je website gekomen omdat ik graag zelf een bijenwasdoek wil maken. Jij gebruikt bijenwas en jojoba olie. Waar koop ik dat laatste 🤓? Ik heb ook gelezen dat sommige boomhars gebruiken. Heb je dat ook wel eens gedaan?

    Ik hoor het graag,

    Groet Fabienne

    1. admin

      Ha Fabienne, dank je wel! De Tuinen (H&B) heeft het en ook drogisten die natuurvoeding verkopen. Ik schat in dat boomhars toch echt wel een bijsmaak achter gaat laten 🙂 groeten

  4. Suzanne Vrolijk

    Hoi Suzanne,
    Wij hebben interesse in je rots en water training voor ons gezin en evt andere verbindende gezinsactiviteiten. Ik zie nergens een contact pagina op je blog dus ik laat hier een berichtje achter, zou je me kunnen mailen alvast bedankt 🙂
    Groetjes,
    Suzanne Vrolijk

  5. Chelsea

    Hi! wat onwijs leuk om jouw blogs te lezen,

    Ik probeer zelf ook bewustere keuzes te maken, dingen zelf te maken, beter te bewaren etc..
    Waar ik tegen aan loop is dat wij met zeer veel mate toch wel vlees eten van onze locale slager.

    Alleen het vlees wordt altijd in plastic verpakt.. Heeft iemand hier tips voor? ik heb geprobeerd glas met daar tussen bakpapier.. heeft iemand hier nog ideeën over? Groetjes Chelsea

    1. admin

      Ha Chelsea, dank je! Vlees kan je ook ophalen in tupperware bakjes of zelfs gewoon in een weckpot. De slager zal kisschien wat raar kijken maar het went snel

Geef een antwoord